Érdekességek a technika, elektronika, informatika múltjából és jelenéből

Retro-Elektro

Retro-Elektro

Retrocomputing - Egy különleges lelet

2021. január 31. - Big Blaster

A múló idő végtelen óceánja időnként különleges dolgokat vet ki magából. A most bemutatásra kerülő maradvány is egy ilyen különlegesség. A régi idők egy kis darabkája, amely valami csoda folytán elkerülte a teljes enyészetet, az elektronikai hulladék feldolgozók kemencéit.

A Vatera dobta elém a fényképét és első ránézésre fogalmam sem volt, hogy mi is lehet ez? Valami régi alaplapnak látszott, de semmi olyasmihez nem hasonlított, amit PC-be valaha építettek.

img_20210129_193920.jpg

Szerencsére volt néhány közelebbi fénykép is róla, így el lehetett indulni egy-két nyomon. Ami hamar kiderült, hogy a Nixdorf Computer nevű cég alkotta meg azt a szerkezetet, amelynek része volt ez az áramköri kártya.

img_20210129_194318.jpg

Nem csoda, ha nem ismerős a név. Több mint 30 évvel ezelőtt megszűnt ez a cég. Vagyis igazából nem szűnt meg teljesen, csak olyan speciális területen működik, ami kevésbé van szem előtt az átlag ember számára. A Nixdorf Computer AG egy német számítástechnikai vállalat volt, amelyet 1952-ben alapított a névadó Heinz Nixdorf. A cég a '60-as, '70-es években kezdett megerősödni, amikor a számítógépek dinoszauruszai, a mainframe-ek uralták még az IT világot. A pénzügyi szektor már nagyon korán ráérzett a számítógépekben rejlő lehetőségekre, hiszen ha valaki, akkor ők elmondhatják, hogy számokkal dolgoznak. Nem csoda, hogy a Nixdorf is elsősorban a banki számítógép rendszerekben volt érdekelt. A cég fénykora a '80-as évekre esett, de ugyan-úgy, mint sok más hasonló vállalat, akik a számítógép ipar úttörői voltak, nem tudtak alkalmazkodni a megváltozott piaci körülményekhez a PC korszak beköszöntét követően. A mindinkább megerősödő PC-k lassan, de biztosan, egyre több területről szorították ki a nagy és költséges mainframe-eket, és mini számítógépeket. Aki nem tudott átszállni a személyi számítógép ipar egyre nagyobb sebességgel robogó vonatára, az menthetetlenül lemaradt. A Nixdorf is ebben a cipőben járt, és miután 1990-ben a cég csődbe ment, a Siemens vásárolta fel a jól csengő brand-et, hogy közös informatikai üzletágat hozzon létre Siemens-Nixdorf néven. Egyébként van is egy spéci Pentium II-es alaplapom ilyen logóval.

20201124_200807.jpg

20201124_201755.jpg

Többszöri tulajdonosváltást követően, jelenleg a Diebold-Nixdorf cégben él tovább a név, és most is olyasmivel foglalkoznak, mint amivel 30-40 évvel ezelőtt: banki rendszerekkel, ATM-ekkel, point-of-sale automatákkal és hasonlókkal.

Nade ugorjunk vissza a lelethez. Ami még kiderült a képekről, hogy tényleg van valami köze egy számítógéphez, mivel egy Z80A mikroprocesszor található a lapon. Valami speciális 8 bites számítógép volt talán?

img_20210129_193939.jpg

Ilyenkor jön az, hogy az ember beirkálja a Google-ba a tárgyon található feliratokat, azonosítókat, számsorokat. Hátha feldob valami találatot ezekre a kereső. Szerencsére nem kellett túl sok időt eltölteni a keresgéléssel, mert hamar lett találat, amiből kiderült, hogy ez egy Nixdorf DAP4 típusú számítógép-terminál alaplapja lehet.

img_20210129_194014.jpg

Hurrá, most már legalább tudtam, hogy kb. mivel van dolgom. Információt és néhány képet itt találtam róla: Nixdorf DAP4

Mivel elég olcsón hirdették és nem volt rá nagy tolongás, így lecsaptam rá. Nyilván ebből terminál nem lesz már, mivel semmi más nincs meg hozzá, de érdekes projekt lenne valamennyire feléleszteni. Nem teljesen lehetetlen ez a küldetés, mert alapvetően hiánytalan és komolyabb sérülés sem látszik rajta.

img_20210129_193932.jpg

Egy szalag kábelen keresztül kapcsolódott hozzá a tápegység. Egy kis méricskéléssel ki lehet deríteni, hogy hol kapta meg a tápot. Mivel alapvetően egy TTL rendszerről beszélünk, ez azt jelenti, hogy 5 V-al üzemelt. Persze lehet, hogy más feszültség is kell neki, de nem látszik reménytelennek ennek kiderítése.

Úgy néz ki, hogy a CPU kártya a megjelenítő részhez csupán egy kompozit videó jelel csatlakozott. A kis aranyozott koax csatlakozót meg is találtam. Viszont ha ez egy kompozit videó jel, akkor bármilyen TV-re rá lehet kötni annak reményében, hogy lesz is rajta valami kép. Szóval ha sikerül a megfelelő tápokat bekötni és egyébként működik az alaplap, akkor a videó jelet egy TV-re továbbítva elvileg valamit látni kellene rajta. Ez lenne az első kísérlet.

img_20210129_193955.jpg

Az IC-ken lévő gyártási kód alapján is kiderül, hogy 1988-ban gyártották ezt a terminált. Ezt megerősíti az alaplap aljára ragasztott címkén lévő felirat is.

img_20210129_195158.jpg

A másik ami eszembe jutott, hogy ha az előző akadályokat sikerül átugrani, talán át lehetne alakítani a szerkezetet valami általános célú, Z80 alapú mikroszámítógéppé. Minden megvan rajta ehhez. CPU, soros interfész IC, 64 kbyte RAM, EPROM, billentyűzet illesztő, videó kimenet, stb. Nem tűnik lehetetlennek ez sem, habár nem is egyszerű feladat, mivel alaposabban fel kellene deríteni a működését áramköri szinten és még valami BIOS-t, illetve OP-rendszert is kellene hozzá írni. Na ez azért nem mostanában lesz, de elteszem a távlati terveket tartalmazó fiókomba az ötletet.

A bejegyzés trackback címe:

https://retro-elektro.blog.hu/api/trackback/id/tr5616409836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása