Érdekességek a technika, elektronika, informatika múltjából és jelenéből

Retro-Elektro

Retro-Elektro

Net ajánló

2020. október 05. - Big Blaster

Összegyűjtöttem pár olyan oldal címét, amin hasznos információk találhatók a blog témáihoz kapcsolódóan. A lista folyamatosan bővülni fog.

https://rc2014.co.uk/

Az RC2014 egy egyszerű, 8 bites, Zilog Z80 alapú moduláris számítógép rendszer, amely eredetileg a Microsoft BASIC futtatásához készült. A '70-es évek házi építésű számítógépei és a korai '80-as évek számítógép forradalma inspirálta.

http://www.s100computers.com/index.html

Ez a website az S-100 busz alapú, korai számítógépek iránt érdeklődő emberek számára készült. Ezek voltak az első home computer-ek, amelyeket az IBM PC vagy az Apple előtt használtak az emberek.

https://www.intel-vintage.info/

Ez a website a régi Intel termékekkel, processzorokkal kapcsolatos információkat gyűjti össze. Nagyon sok felhasználói kézikönyv, programozási segédlet található a gyűjteményben, amelyek pdf formátumban le is tölthetők. Egy igazi kincsesbánya.

https://winworldpc.com/home

Ősi, elfeledett operációs rendszerek online múzeuma. Információkat, letölthető telepítőkészleteket nyújt számos számítógéphez és operációs rendszerhez. Megtalálható az összes DOS és Windows kiadás, de számos kevésbé ismert PC-s operációs rendszer is megtalálható itt.

https://www.freedos.org/

A FreeDOS egy szabadon letölthető, DOS kompatibilis operációs rendszer, amelyen futtathatók a klasszikus DOS-os játékok és felhasználói programok. Bármelyik program amelyik működik MS-DOS alatt, futni fog FreeDOS alatt is

https://skilldrick.github.io/easy6502/

Interaktív elektronikus könyv a MOS6502 mikroprocesszor assembly programozásának elsajátításához. A kis példaprogramokat, leckéket az weboldalba ágyazott 6502 emulátorban ki lehet próbálni, debuggolni, szerkeszteni. Nagyon jó! 

https://phintage.phunsites.net/

Régi számítógépekkel foglakozó oldal.

https://www.legroom.net/howto/msdos

Lépésről-lépésre bemutatja az MS-DOS 6.22 installálását, konfigurálását, közben sok információt is megoszt az operációs rendszerről. Abszolút hasznos leírás azoknak, akik régi fizikai vagy virtuális gépre szeretnének felhúzni egy DOS oprendszert.

A bejegyzés trackback címe:

https://retro-elektro.blog.hu/api/trackback/id/tr4716228650
süti beállítások módosítása