Érdekességek a technika, elektronika, informatika múltjából és jelenéből

Retro-Elektro

Retro-Elektro

Retrocomputing - Egy darabka történelem

2020. október 08. - Big Blaster

A szóban forgó áramköri lapot egy aukciós oldalon találtam. Ami azonnal kiderült, hogy egy PowerPC 601-es processzorral szerelt kártyáról van szó, a '90-es évek elejéről. Mivel ilyen prockóról maximum csak hallottam korábban, de soha nem volt alkalmam közelebbről szemügyre venni, másrészt ennek a példánynak szép kék a színe, így elég hamar felébredt bennem a vágy, hogy legyen egy ilyen szépség a gyűjteményben. :-) Szerencsére nem volt rá komoly érdeklődés, így egy doboz cigi áráért az enyém lett. :-) 20201008_185418.jpg

20201008_185501.jpg

A PowerPC processzorokról lesz majd egy kicsit részletesebb ismertető, így most csak annyit írnék le, hogy ezek a procik az IBM-Motorola-Apple trió szerelemgyerekei voltak és legismertebb alkalmazásuk az Apple-hez köthető, akik a '90-es évek közepétől egészen 2005-ig ilyen procikkal szerelték a MacIntosh gépeket.

Viszont az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez a kártya nem egy MacIntosh alkatrésze volt, de akkor mié? Kicsit úgy voltam vele, mint a veterán autó rajongó, aki egy roncstelepen talál pár különleges alkatrészt, amiről azt meg tudja állapítani, hogy valami ritka és egzotikus autóhoz tartoztak, de hogy konkrétan mi volt az a különleges járgány, azt sajnos nem.

Amikor még csak az aukciós oldalra feltöltött, nem túl jó minőségű képek álltak rendelkezésre, próbáltam magára a képre keresni, de nem volt értékelhető találat. Az volt a szerencsém, hogy a kártyán lévő azonosítókra keresve már voltak találatok, így ezek alapján sikerült közelebb kerülni a rejtély megfejtéséhez.

20201008_185516.jpg

Kiderült, hogy az IBM RISC System/6000 (vagy röviden RS/6000) típusú számítógépcsaládjának egy darabkáját tartom a kezemben. Őszintén szólva a létezéséről sem tudtam ennek a gépcsaládnak, de feltételezem, hogy elég sokan vannak még ezzel így. :-)

A lényeg, hogy az RS/6000, szerverekből, munkaállomásokból és szuperszámítógépekből álló népes számítógépcsalád volt a '90-es években. Az átlag PC felhasználó nem igazán találkozott ezekkel a gépekkel. Eredetileg úgy tervezték, hogy többféle operációs rendszert is tudjon futtatni, de leginkább az IBM saját UNIX variánsával, az AIX-al használták ezeket a gépeket, de pl. Windows NT 4.0-et is lehetett futtatni rajtuk, ugyanis annak volt PowerPC támogatása.

Meglepő módon, még egy laptop is volt a családban, ami elég űber lehetett. :-)

860-3.jpg

A gépcsalád további érdekes vonatkozása, hogy az 1997-ben Garry Kasparov sakknagymestert legyőző Deep Blue szuperszámítógép is egy RS/6000-es volt, illetve a szintén RS/6000 alapú ASCI White szuperszámítógép  birtokolta a világ leggyorsabb számítógépe címet 2000-2002 között.

Konkrétan a kártyán lévő PowerPC 601 CPU-ról azt lehet még elmondani, hogy az órajele 80 MHz volt és maximum 256 MB memóriát tudott kezelni. Ezek az értékek mai szemmel már megmosolyogtatók, de amikor friss húsnak számított ez a CPU, nem kellett szégyenkeznie az akkori mezőnyben. 1992-ben pl. az Intel leggyorsabb procija a 80486DX2 volt, 66 MHz-es belső órajellel.

Két support IC a háromból. Nem sikerült még kiderítenem, hogy konkrétan mi a feladatuk, és miért van belőlük mindjárt 3 db a kártyán. Érdekes, hogy a chip-ek körül lévő kék színű kiöntő massza nem üveg szerűen kemény műgyanta, hanem egy kissé lágy műanyag.

20201008_185530.jpg

Az internet sötét bugyraiban túrkálva sikerült kiderítenem, hogy ez a CPU kártya nagy valószínűséggel egy RS/6000 series 7009 C10 típusú gép része lehetett, ami alább látható. Elnézést a rossz minőségű képért, de csak ilyet találtam.

ibm_c10_1.jpg

Ez a típus 1994-ben jelent meg. Most használatos pénznemre átszámítva, közel 10000 Euro volt az ára, ami nem mondható kevésnek. Így talán érthető, hogy miért nem ilyen gépek álltak sorban az irodák asztalai alatt. 

A komplett CPU kártya így nézett ki. Az enyémről hiányzik a CPU hűtő bordája:

ibm_c10_cpucard_big.jpg

Ilyen egy bele való video kártya, amin 2 db VGA kimenet volt, így alapból két monitort tudott kezelni:

ibm_c10_vga_big.jpg

A gép memóriáját a IBM PS/2 gépekben is használt SIMM modulok alkották. Ezekből összesen 8 db-ot fogadott az alaplap, maximum 32 MB-os méretben. Rövid számolás után a maximális memória kapacitás 256 MB-ra adódik. Ez mai szemmel nem tűnik sokkal, de 25 évvel ezelőtt ez óriási méretnek számított, a PC-kben akkor jellemző 16-32 MB-hoz viszonyítva. A gépet legalább 1 GB-os SCSI vinyóval szállították, de a maximális méret 6.4 GB volt.

Így nézett ki belülről. A kép tetején, a felső széle felől látszik (valamennyire) a CPU kártya:

ibm_c10_innen2_big.jpg

A gép hátulja a szokásos csatlakozókkal:

ibm_c10_anschluss_big.jpg

Nagy eséllyel ilyen masinám soha nem lesz, de legalább egy kis darabját a kezemben tarthatom ennek a ritka és régen kihalt állatfajnak. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://retro-elektro.blog.hu/api/trackback/id/tr6816232782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása