Érdekességek a technika, elektronika, informatika múltjából és jelenéből

Retro-Elektro

Retro-Elektro

Retrocomputing - A mikroprocesszor története - 1. rész

2020. szeptember 27. - Big Blaster

Találtam egy nagyon alapos és olvasmányos összefoglalót a mikroprocesszorok történetével kapcsolatban ezen az oldalon: http://www.s100computers.com/History.htm

Arra gondoltam, hogy magyarra fordítva talán többen is elolvasnák, így elhatároztam, hogy fejezetenként közreadom. A nyers fordítás a Google fordítóval készült. A szöveget igyekeztem javítani, magyarosítani, de így sem sikerült irodalmi magasságokba emelkednem. Remélem a lényeg ennek ellenére átjön. :-)

Ez a sorozat első része.

A korai idők

A mikroprocesszor korai története általában az Intel vállalattal és a San Francisco-öböl térségében - vagy ahogyan gyakran nevezik, a "Szilícium-völgyben" - fennálló kreatív környezettel társul. Ami viszont nem annyira köztudott, hogy ez nem egy hirtelen módon bekövetkező esemény volt. A San Francisco-i régió elektronikai iparának úttörő vállalatai és meghatározó alakjai, már évtizedekre visszanyúló, hosszú és zűrzavaros történelemmel rendelkeztek az Intel megjelenése előtt is.

Ugyan lehet vitatni, de az elektronikai ipar kialakulása már az 1920-as években elkezdődött, amikor három fickó, William Eitel, Jack McCoullough és Charles Litton úgy döntött, hogy rádiócsöveket fognak készíteni rádióamatőr barátaiknak, miután az 1910-es évek végén maguk is belekóstoltak a rádiózásba. Akkoriban az öböl térsége az amatőr rádiózás központja volt, ahol az ország összes rádióamatőr engedélyének több mint 10%-át birtokolták. Mivel az amatőr rádiók nagyobb frekvenciákon üzemeltek, mint annak idején a kereskedelmi rádiók, ezért a rádióamatőr készülékekben használt rádiócsöveknek nagyon jó minőségűeknek kellett lenniük - különösen jó vákuumot kellett fenntartani bennük. A társaság rádiócsöveiről jó hírek kezdtek terjedni. Az üzlet gyorsan növekedett.

Litton úgy döntött, hogy üvegmegmunkáló gépek gyártására szakosodik, hogy a rádiócsövek készítésénél mellőzni lehessen a kézi munka szükségességét, és megalapította a Litton Engineering Laboratories vállalatot. Ez a fejlesztés tovább növelte a csövek megbízhatóságát. Eitel és McCollough egyesítették erőiket és létrehozták az Eitel-McCoullough céget. Ez a két csoport gyártotta nagy mennyiségben, 150T néven, az első kereskedelemben kapható rádiócsöveket, amelyek azonnal sikeresek lettek.

150t.jpg

A 150T rádiócső

A csövek élettartama 20000 óra volt, az akkoriban jellemző, kevesebb, mint 1000 óra élettartammal szemben. A második világháború kezdetén robbanásszerű volt a katonai csövek iránti kereslet. A két társaság számos kiváló minőségű rádiócsövet készített ezekben az években.

Míg az Eitel-McCoullough a nagy teljesítményű, rács vezérlésű csövekre koncentrált, Litton elkezdett dolgozni az akkori új brit találmányon, a RADAR-on. Ehhez egy nagyon egyedi és bonyolult cső megépítésére volt szükség, amelyet "Magnetron"-nak neveztek el. A mikrohullámú technikában elért sikerek ténylegesen felhelyezték a térképre a Litton Industries-t. A koreai háború idején elsőként gyártottak impulzus magnetronokkal működő RADAR készülékeket, amelyek a légi célok sebességének pontos meghatározásához voltak szükségesek. A cég nagyon nyereséges volt. Litton visszavonult a cég irányításától, amelyet egy befektetési csoportnak adtak el, és ma sikeres nagyvállalat.

wp_1200007_web_dsc00030.jpg

Egy korszerű magnetron

Litton a Stanford egyetemen számos emberrel szoros kapcsolatban állt. Különösen két ottani testvérrel, Siguad és Russell Varian-nal voltak jó barátok, akik tovább fejlesztették a magnetront, és megalkottak egy még jobb mikrohullámú készüléket, a "Klystron"-t. A klystron számos előnnyel rendelkezett a magnetonnal szemben, elsősorban azért, mert kontrollálható és stabilabb frekvenciával rendelkező mikrohullámokat állított elő. Litton bíztatta őket, hogy alapítsák meg saját vállalkozásukat (Varian Associates) a szomszédságban. Litton szállította az üveggyártó gépeket a csövek gyártásához. A Varian nagy sikerű vállalat volt a klystron gyártásával kezdődően, és később más  iparágra is átterjeszkedett. Az öböl területén, idővel jelentős kiszolgálóipar formálódott az említett elektronikai szakemberek magja körül.

klystrom_et-2014-0864_1024x768.jpg

Klystron a '60-as évekből

Folytatása következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://retro-elektro.blog.hu/api/trackback/id/tr4616217236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása