Érdekességek a technika, elektronika, informatika múltjából és jelenéből

Retro-Elektro

Retro-Elektro

Retrocomputing - Zilog Z80 alapú moduláris számítógép rendszer

2020. szeptember 26. - Big Blaster

Már nem emlékszem pontosan, hogyan bukkantam rá az RC2014 nevű, Zilog Z80 CPU alapú mikroszámítógép rendszerre, de hihetetlenül megörültem ennek a felfedezésnek. Nem is gondoltam, hogy a Wintel birodalom távoli, eldugott szegletében, ilyen kis 8 bites diaszpóra virágzik még. :-) Az örömöm előzményeiről egy másik blog bejegyzésben írok majd, először lássuk, hogy miről is van szó. 

Tehát az RC2014 egy moduláris felépítésű mikroszámítógép rendszer, amit a Zilog Z80 mikroproci köré építettek. Alapvetően egy alaplapból és az ebbe illeszkedő különféle kártyákból áll. Valahogy így:

dscn2553.jpg

A Zilog Z80-ról annyit illik tudni, hogy a '80-as évek, ma már kultikusnak számító home computerei egy jelentős részének ez a CPU volt az "agya". Olyan gépekről beszélünk, mint a Sinclar ZX Spectrum, TRS-80 vagy az Enterprise. 

Az RC2014 rendszer mögötti filozófia az, hogy a mikroszámítógép részegységei, mint a CPU, RAM, EPROM, kommunikációs portok, stb. külön kártyákon helyezkednek el. Közöttük a kapcsolat az alaplapon lévő busz rendszeren keresztül valósul meg. Alaplapból van kisebb-nagyobb, illetve a kártyákból is van minden, ami egy működő mikroszámítógéphez szükséges. Alapból van hozzá egy MS-BASIC interpretert is tartalmazó BIOS, ami az EPROM-ban van. Mivel minden részegység "szabványos" csatlakozó sávot használ, ezért ezek a modulok egyszerűen kicserélhetők, fejleszthetők. 

A legkisebb kiépítésben soros porton keresztül, egy terminál programot futtató számítógépről lehet működtetni a kis 8 bites gyöszt:

rc2014-classic-ii-basic.png

De lehet a rendszerbe illeszkedő videokártyát is kapni vagy építeni, és akkor saját megjelenítője is lesz:

2018-09-17t01_57_16_633z-img_2461.jpg

Egy másik agymenés a Raspberry PI Zero alapú interfész kártya, ami HDMI kimenettel és USB billentyűzettel vértezi fel a szerkezetet. Kicsit abszurd, hogy a Raspberry nagyságrendekkel nagyobb teljesítményű, mint a 8 bites proci, amit kiszolgál, de hát a cél szentesíti az eszközt, mint tudjuk. :-)

pizero_tindie.jpg

Egy komolyabb konfig nem olyan olcsó. 60000 Ft-nak megfelelő dollárt is otthagyhatunk érte, de ezen már elfut egy CP/M oprendszer is: 

2017-10-05t14_05_25_241z-rc2014_pro_1.jpg

Viszont a jó hír, hogy KIT-ben is megvásárolhatók a rendszer komponensei, ami olcsóbb, mint a készre szerelt verzió, illetve sok esetben csak a PCB-k is megvehetők, így ha valakinek már vannak hozzávaló alkatrészei, vagy olcsóban be tudja szerezni ezeket, akkor kevesebb pénzből ki lehet hozni a rendszert, illetve el lehet indulni egy minimál konfiggal, amit később tovább lehet bővíteni, ahogy a pénztárca engedi.

2020-01-24t10_57_22_278z-img_20200110_145017.jpg

Az eredeti fejlesztőn kívül megjelentek 3rd party gyártók, akik hangkártyától kezdve a CompactFlash memória illesztőig mindenféle kiegészítőket készítenek és itt is jellemző, hogy a PCB-ket párezer forintért meg lehet venni, de sok esetben le is tölthetők a gyártáshoz szükséges fájlok. Persze utána kézbe kell venni a forrasztó pákát, és az alkatrészeket is össze kell szedni, de ettől csak érdekesebb az egész. Azt hiszem nem kell mondani, hogy egy saját gyártású, működő szerkentyű mennyivel nagyobb örömöt tud okozni, mintha ugyan ezt készen megveszi az ember az ebay-en.

Számomra hihetetlen izgalmas kis világ ez, mert egyszerre van meg benne a nosztalgia faktor, illetve a jelenkor nyújtotta technológia könnyedsége. Ráadásul elég komoly közösség szerveződött a rendszer köré, ami alapból elég jól dokumentált, de rengetek Youtube videó is található, a legelborultabb ötletekkel, amit az ember csak el tud képzelni. Mivel a rendszer teljesen nyílt, így aki elég ambiciózus és megvan a szükséges tudása, maga is fejleszthet hozzá kiegészítőket, ami lehet valami egyszerű memória bővítés, de akár egy teljesen más procit tartalmazó CPU kártya is.

Én egy 3rd party fejlesztő, RC2014 kompatibilis rendszerének PCB-it vettem meg Szlovákiából, kb. 5000 Ft-ért.

s-l1600.jpg

Ez nem teljesen egyezik meg az eredeti rendszerrel, mert pl. nem 40 tűs csatlakozó sávot használ, hanem 80 tűset, de felülről kompatibilis az eredeti alaplapokkal, így minden kártya használható benne, amit az eredeti rendszerhez fejlesztettek. Valahogy így fog kinézni:

sc116-v1_0-in-use-2.jpg

Jelenleg az alkatrész beszerzésnél járok, amikre részben az ebay-en vadászok, de szerencsére elég sok cucc van hozzá az alkatrészes dobozkáimban.

Linkek a további információkhoz:

Eredeti fejlesztő weboldala: 

https://rc2014.co.uk/

Az egyik 3rd party fejlesztő, nekem is ez a rendszer épül:

https://smallcomputercentral.wordpress.com/projects/

Szintén egy nagyon termékeny fejlesztő, hihetetlen megoldásokkal: 

https://www.smbaker.com/?s=rc2014

A bejegyzés trackback címe:

https://retro-elektro.blog.hu/api/trackback/id/tr1716216196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása